| CAT | ESP | ENG |
Perseguits i salvats
/ El projecte / Les accions previstes pel projecte / Jornades d'estudi a Barcelona
Jornades d'estudi a BarcelonaInauguració Salvador Esteve

Xavier Boltaina 01

Xavier Boltaina 02

Jacques Fredj 01

Jacques Fredj 02

Thomas Lutz

Alexandre Doulut

Marta Simo

Bern Rother

Eduardo Martin de Pozuelo

Rosa Toran

Yessica San Roman

Josep Calvet

Haim Avni 01

Haim Avni 02

Maria Josep Estanyol

Manu Valentin

Josep Calvet Refugiats a Barcelona

Rosa Serra

Jordi Algué 01

Jordi Algué 02

Dalia Levinshon i Dory Sontheimer 01

Dalia Levinshon i Dory Sontheimer 02

Mireia Boya

Projecte Mozaika

Guy Seris

Llàtzer Sibis

Rivesaltes

Diàleg Vicenç Villatoro i Renyer 01

Diàleg Vicenç Villatoro i Renyer 02

Cloenda ponències 

JORNADES D’ESTUDI

Barcelona, 17 i 18 de març de 2014

Sala Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona

 

Dilluns, 17 de març de 2014

9.30 h                      Benvinguda

Salvador Esteve i Figueras, president de la Diputació de Barcelona

Moderadora: Conxita Mir, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de Lleida

10 h                          Xavier Boltaina Bosch, doctor en dret. «L’holocaust: el dret al “servei” del genocidi»

10.30 h                   Jacques Fredj, director del Mémorial de la Shoah de París. «Écrire l’histoire et préserver la mémoire»

11 h                          Thomas Lutz, director de Topography of Terror Foundation de Berlín. «Documentation and architectural symbolization of the dealing with Nazi-perpetrators centre in Berlin»

11.30 h                   Alexandre Doulut, historiador del Mémorial du Camp de Rivesaltes. «Rivesaltes, le Drancy de zone libre, 1942»

12 h                          Pausa

12.20 h                   Marta Simó, sociòloga i membre del grup de treball Holocaust, exili deportació. «El holocausto en el este de Europa»

12.50 h                   Bernd Rother, director adjunt de la Willy Brandt Foundation. «España y el holocausto. Los judíos españoles atrapados en Europa»

13.20 h                   Eduardo Martín de Pozuelo, periodista i investigador. «El franquismo y el holocausto»

13.55 h                   Debat i preguntes

Moderadora:        Maria Josep Estanyol, doctora en filologia semítica i professora de la Universitat de Barcelona

16 h                          Rosa Toran, doctora en història i membre de l’Amical Mauthausen i d’altres camps. «Els republicans, víctimes després de l’alliberament»

16.30 h                   Yéssica San Román, directora del Departament de l’Holocaust i Antisemitisme del Centro Casa Sefarad-Israel. «El paso de refugiados a Suiza»

17 h                          Josep Calvet, doctor en història, tècnic del Memorial Democràtic i membre del grup de treball Holocaust, exili i deportació. «Les muntanyes de la llibertat. L’entrada dels refugiats a Espanya»

17.30 h                   Debat i preguntes

 

18.45 h                   Capella de Santa Àgata

Presentació a càrrec de l’Il∙lm. Sr. Jaume Ciurana Llevadot, regidor de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona

19 h                          Oren Bar-El, ministre-conseller de l’Ambaixada d’Israel a Espanya. «La importancia de recordar el holocausto»

19.15 h                   Haim Avni, professor de la Universitat de Jerusalem. «Entre Portbou y Barcelona: La salvación de judíos entre 1940-1944»

 

Dimarts, 18 de març de 2014

Moderadora:        Marta Alòs, coordinadora de Cultura de la Diputació de Barcelona

9.30 h                      Maria Josep Estanyol, doctora en filologia semítica i professora de la Universitat de Barcelona. «La petjada dels jueus a Catalunya des de l’època medieval fins a l’actualitat»

10 h                          Manu Valentín, de la plataforma Mozaika. «L’arribada de jueus a Barcelona durant els anys trenta»

10.30 h                   Josep Calvet, doctor en història, tècnic del Memorial Democràtic i membre del grup de treball Holocaust, exili i deportació. «Refugiats a Barcelona: la tasca de l’AJDC i Samuel Sequerra»

11 h                          Pausa

11.30 h                   Rosa Serra, coordinadora de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona. «El projecte “Perseguits i salvats: la fugida de refugiats jueus durant la II Guerra Mundial a través dels Pirineus i de Barcelona”»

12 h                          Jordi Algué, documentalista. «Presentació de la recerca iconogràfica»

12.30 h                   Dalia Levinsohn i Dory Sontheimer Heilbruner, testimonis del projecte «Perseguits i salvats. La fugida de refugiats jueus durant la II Guerra Mundial a través dels Pirineus i de Barcelona»

13.30 h                   Projecció de l’audiovisual

14 h                          Debat i preguntes

 

Moderadora:        Martine Camiade, proressora d’Història Contemporània de la Universitat de Perpignan i directora de l’Institut Català de Recerca en Ciències Socials (ICRESS)

16 h                          Mireia Boya, investigadora de la Universitat Pompeu Fabra. «Memòria oral del pas d’evadits jueus per la Vall d’Aran»

16.30 h                   Victor Sörenssen i Manu Valentín, de Mozaika. «Projecte Verbannung. El exilio judeoalemán en Barcelona (1933-1945)»

16.50 h                   Guy Séris, de l’Association Le Chemin de la Liberté. «Projeté La Maison du Chemin de la Liberté de Saint Girons (France)»

17.10 h                   Llàtzer Sibís, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i alcalde de Sort. «Projecte La presó-museu de Sort»

17.30 h                   Nathalie Fourcade, directora del projecte del Mémorial du Camp de Rivesaltes. «Le projet de Rivesaltes»

17.50 h                   Debat i preguntes

18.10 h                   Diàleg entre Vicenç Villatoro, periodista i escriptor, i Jaume Reyner, jurista. El modera Rosa Serra, coordinadora del projecte

19.15 h                   Debat i preguntes

19.30 h                   Cloenda

Joan Carles Garcia Cañizares, diputat adjunt a la Presidència i president delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic, i Joan Roca, director del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)