| CAT | ESP | ENG |
Perseguits i salvats
Seminari de Berlín (25-27 de novembre de 2013)

Els dies 25, 26 i 27 de novembre de 2013 va tenir lloc a Berlín el tercer seminari organitzat en el marc del projecte “Perseguits i salvats. La fugida a través dels Pirineus de refugiats jueus i aliats durant la Segona Guerra Mundial”.

Després del seminari realitzat a Sort el mes de juliol i a París el mes de setembre, la tercera activitat programada va ser un viatge de formació per conèixer l’experiència i la trajectòria d’un dels socis internacionals del projecte: el Memorial Topografia del Terror.

El Memorial Topographie des Terrors és una institució que té un gran prestigi internacional en el camp del treball memorial, ja que té com a objectiu transmetre la informació històrica referent al nacionalsocialisme i els seus crims.

Aquesta institució és un dels llocs de memòria més visitats de Berlín: l’any 2012 va acollir 900.000 visitants.

El programa d’activitats va comptar amb diferents sessions de treball orientades a conèixer les exposicions, la feina i els objectius del Memorial Topografia del Terror, a més de compartir coneixements. També es van realitzar activitats i visites per conèixer altres projectes i espais de memòria de la ciutat de Berlín.

El programa de les jornades va ser el següent:

 

Dilluns, 25 de novembre

9:00 h. Visita al Memorial als homosexuals i el Memorial a les víctimes de Sinti i Roma

9:30 – 10:30 h. Visita al Monument als jueus assassinats a Europa (Stiftung Denkmal) i explicació, a càrrec del personal del Memorial, del projecte d’arxiu audiovisual amb testimonis

11:30 h. Museu Jueu. Sessió: “Els jueus i el Tercer Reich”

13:00 h. Trobada amb la Sra. Monika Flores, comissària de l’exposició permanent

14:00 h. Dinar a la cafeteria del museu

15:30 h. Visita al projecte d’interpretació de la plaça del barri de Schöneberg, “Orte des Erinners”, i a l’antic barri jueu

18:30 h. Visita a l’exposició del museu-taller per a cecs d’Otto Weidt

20:30 h. Sopar

 

Dimarts, 26 de novembre

10 - 12 h. Visita a les instal·lacions i exposicions del Memorial Topografia del Terror, a càrrec d’Iliana Sánchez Roa

12 - 13:30 h. Seminari amb la Sra. Elke Gryglewski de Haus der Wannsee. Conferència: Com s’ha tractat el tema de la memòria a Alemanya?

15:15 - 17 h. Sessió de treball (Topografia del Terror)

  • Thomas Lutz, director del Memorial Topografia del Terror, presenta la institució i reflexiona sobre com s’ha tractat el tema de la memòria a Alemanya en les últimes dècades
  • Josep Calvet: El govern de Franco i l’Holocaust
  • Marta Simón: La Divisió Blava i els treballadors espanyols a l’Alemanya nazi, i la topada amb l’Holocaust, especialment a Europa de l’Est i l’antiga Unió Soviètica
  • Mireia Boya: La transmissió de la memòria i el treball amb testimonis

 

Dimecres, 27 de novembre

9:00 h. Trasllat de l’hotel al camp de concentració de Sachsenhausen (microbús)

10:00 h. Visita guiada al Museu i el Memorial del camp de concentració de Sachsenhausen, a càrrec d’Iliana Sánchez Roa

12:30 h. Trasllat a l’aeroport

El viatge va oferir als assistents la possibilitat de conèixer les activitats realitzades pel Memorial Topografia del Terror, un dels socis del projecte especialitzat en la transmissió de la memòria i l’estudi del període nacionalsocialista des del punt de vista dels perpetradors.

Les diferents sessions i visites van permetre conèixer de prop els escenaris d’alguns dels episodis més durs de les persecucions comeses durant la Segona Guerra Mundial a la ciutat de Berlín. Van ser d’especial interès les sessions de treball al Memorial i al camp de concentració de Sachsenhausen amb la Sra. Iliana Sánchez Roa, la trobada debat amb el Sr. Thomas Lutz, la trobada amb la Sra. Monika Flores, comissària de l’exposició permanent al Museu Jueu de Berlín i el taller dedicat a com s’ha tractat el tema de la memòria a Alemanya, a càrrec de la Sra. Elke Gryglewski.